, , ,

Haluammeko yhteiskunnan, jossa kaikki voivat hyvin vai emme?

Näyttää siltä, että taloutemme on menossa taantumaan. Talouden taantuma vaikuttaa yhteiskunnan jäseniin negatiivisesti. Taantuma on ehkäistävä, jos mahdollista ja jollei, niin korjattava.

Taloudellisen taantuman korjaukset edellyttäisivät menojen ja tulojen välisten erojen tasapainottamista. Minusta on kaksi mahdollista tapaa, jolla tämä nvoi tehdä. Keinot ovat joko vähentää menoja tai lisätä tuloja. Molempien tavoitteena on päästä pisteeseen, jossa tulot ovat yhtä suuret tai suuremmat kuin menot.

On kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että toimenpiteissä, joita toteutetaan, otetaan huomioon niiden mahdolliset vaikutukset yhteiskunnan jäsenten hyvinvointiin. Siitä yksinkertaisesta syystä, että yhteiskunnan tärkeimpänä tavoitteena on, että kaikki jäsenet voivat hyvin

Siinä, että talous on väliin laskusuhdanteinen tai jopa taantumassa, ei ole mitään uutta.  Tärkeintä on se, miten korjaustoimenpiteet vaikuttavat yhteiskunnan jäsenten hyvinvointiin.  Tiedot näistä vaikutuksista saisi meidät toden näköisesti välttämään tilanteen, jossa toistetaan menneisyydessä tehdyt virheet.

Historiallisesti on ollut talouden taantumia, jotka ovat vaikuttaneet koko talousmaailmaan. Ensimmäiseksi tulee mieleen maailmanlaajuinen talouden romahdus, joka alkoi vuonna 1929 ja jatkui 1930-luvulle, sitten 1990-luvun alun talouden kriisi Suomessa, sekä vuonna 2007 alkanut talouden romahdus sekä pandemian aiheuttama taloudellinen kriisi vuosien 2020 ja 2022 välillä.

Syitä siihen, että valitsin nämä neljä esimerkkiä, on kaksi.  Ensimmäinen syy on, että viimeiset kolme ovat todennäköisesti tapauksia, jotka ihmiset vielä muistavat. Toinen syy oli se, että silloin käytetyt menetelmät olivat erilaiset. Sekä 1990-luvun alun laman että vuonna 2007 alkaneessa taantumassa menetelmänä käytettiin menojen vähentämistä tai leikkauspolitiikkaa. Tämä poikkesi 1930-luvulla Yhdysvalloissa käytetystä menetelmästä sekä tavasta, jolla hallituksemme täällä, Suomessa, käsitteli koronatilannetta. Silloin käytettiin tuloja lisääviä menetelmiä, elvytettiin.

Kysymys onkin sitten siitä, mikä vaikutus yhteiskunnan jäsenten hyvinvointiin on molemmissa tapauksissa. Tähän kysymykseen vastaaminen vaatii jonkinlaisen hyvinvoinnin mittarin. Yksi mahdollinen mitta tässä olisi suhteellinen köyhyys yhteiskunnassa sen jälkeen kuin ne toimenpiteet ovat tehty? Suomessa tätä voitaisiin mitata selvittämällä, kuinka moni saa valtion toimeentulotukea, joka on suunnattu taloudellisesti vaikeassa tilanteessa oleville.

Näissä kolmessa viimeisessä tapauksessa, mittausta voi tehdä tarkastelemalla toimeentulotuen saajien määrää vuodesta 1990 vuoteen 2021. Nämä luvut, jotka tulevat tilastokeskuksesta kertovat kehityksen. Kuten aiemmin todettiin, sekä vuoden 1990 että 2007 tapauksessa menetelmänä on ollut menojen vähentäminen. Tilastokeskuksen luvut osoittavat, että toimeentulotukea saaneiden määrä nousi vuodesta 1990 vuoteen 1996, jolloin se oli huipussaan, ja alkoi laskea vuonna 1997.

Tämä osoittaa, että kesti vähintään kuusi vuotta ennen kuin päätöksen vaikutus väestön huonovointiin alkoi laskea. Toimeentulotuen saajien määrän lasku jatkui vuoteen 2008 asti, jolloin talouskriisi oli päällä jälleen. Taas, kuten vuoden 1990 tilanteessa, toimeentulotuen saajien määrä kasvoi vuoteen 2020 asti, jolloin se alkoi laskea. Molemmat tapaukset kertovat, että menojen vähentäminen tuo huonostivointia ja kestää aikaa ennen kuin tämä korjautuu.

Mielenkiintoista tässä on se, että toimeentulotuen saajien määrän väheneminen alkoi seuraavan talouskriisin aikana vuonna 2020. On pakko kysyä, miksi tämä tapahtui noin, ja oliko menetelmä, joka oli käytetty vuonna 2020 kriisiin eri kuin mitä oli kokeiltu sekä 1990 luvulla että 2008. Vastaus on kyllä. Vuonna 2020 menojen leikkaamisen sijaan menetelmänä käytettiin elvytyspaketin keksimistä. Se oli täsmälleen sama menetelmä, jota käytettiin Yhdysvalloissa 1930-luvulla, nimeltään ”New Deal”, jossa hallitus aloitti valtakunnallisen massatyöllistämiskampanjan toteuttamalla pääomavaltaisia projekteja, kuten rautatien rakentamista, moottoriteiden rakentaminen jne. Tämä luotu työllisyys merkitsi sitä, että sen sijaan, että ihmiset olisivat olleet taloudellisesti riippuvaisia valtiosta, heistä tuli veronmaksajia, mikä lisäsi valtion tuloja.

Valitettavasti poliittisessa spektrissämme on sektoreita, jotka eivät näytä ymmärtävän menojen vähentämisen vaikutuksia yhteiskunnan jäseniin. On pakko sanoa, että missään päin maailmaa, jossa on kokeilut menoleikkauksia, olisi onnistunut yhteiskunnan jäsenten hyvinvoinnin kannalta. Tämä saa minut ihmettelemään, mikä ajatus noiden takana nyt taas puoltaa tätä menetelmää. Tähän ei meillä yhteiskuntana voi olla varaa. Tulevat vaalit olisivat hyvä paikka ilmaista mielipide siitä, että haluammeko yhteiskunnan, jossa kaikki voivat hyvin vai emme? Sekä hallituksemme toimet vuonna 2020 koronavirustilanteessa että USA:n hallituksen 1930-luvun toimet ovat olleet se vaihtoehto, joka vie meidät pois mahdollisesta taloudellisesta tilanteesta, lamasta, johon saatamme joutua. Meillä on mahdollisuus luoda mahdollisia työllistämisohjelmia, kuten tehtiin 1930-luvun Yhdysvalloissa. Tämä johtuu vihreän teknologian kehityksen tarjoamasta mahdollisuudesta. Tähän meidän pitäisi mielestäni keskittyä menojen vähentämisen sijaan.

92 vastausta artikkeliin “Haluammeko yhteiskunnan, jossa kaikki voivat hyvin vai emme?”

  1. Clay Pipes in Iraq At Elite Pipe Factory, we take pride in offering high-quality clay pipes, a trusted solution for traditional and modern construction needs in Iraq. Our clay pipes are renowned for their durability, resistance to harsh environmental conditions, and their role in sustainable infrastructure projects. Elite Pipe Factory stands out as one of the best and most reliable manufacturers in Iraq, providing clay pipes that meet rigorous industry standards. For more information about our clay pipes and other products, visit our website at elitepipeiraq.com.

  2. + Одиноки, нет друзей и сложно
    строить отношения с людьми
    + Тащите всё на себе, нет времени на жизнь
    + Делаете результаты через преодоление
    и страдания
    + Чувствуете, что страсть и любовь ушли из отношений
    + В конфликте с родителями, общение холодное или его
    нет вовсе
    + В конфликте с родителями, общение
    холодное или его нет вовсе
    + Не можете построить долгие отношения,
    проще без них, партнёры всё время не те
    + Больше не испытываете эмоций
    + Понимаете, что любовь к себе важна,
    но не знаете как это и считаете себя скорее умным человеком, чем красивым
    + На грани развода
    + Тащите всё на себе, нет времени
    на жизнь
    + Чувствуете, что страсть и любовь ушли из отношений
    + Испытываете эмоциональное и/или физическое выгорание
    + Одиноки, нет друзей и сложно строить отношения с людьми
    + Делаете результаты через преодоление и страдания
    https://t.me/s/psyholog_online_just_now

  3. It was a wonderful chance to visit this kind of site and I am happy to know. thank you so much for giving us a chance to have this opportunity..
    메이저놀이터

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *